همیشه تلاش و وقت گذاشتن برای یک امر منجر به رسیدن به نتیجه دلخواه نمی شود. بلکه دانستن راه های مناسب برای بدست آوردن نتیجه مطلوب است که شما را به هدفتان می رساند.
به گزارش بانکی دات آی آر,پیدا کردن شغل مناسب یکی از آن اهدافی است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب در خصوص آن ابتدا می بایست راهکارهای آن را بیابید و سپس برای کسب بهترین نتیجه تلاش کنید.
در اینجا شما را با هفت گام اساسی برای رسیدن به شغل دلخواهتان آشنا می کنیم.
1- پیدا کردن کار برای تقاضا
۲- درست کردن رزومه
۳- نوشتن نامه تقاضا
۴- تقاضا
۵- مصاحبه
۶- مصاحبهی دوم و سوم
۷- نتیجه
پیدا کردن کار برای تقاضا :
پیدا کردن کار شدنیتر از آن است که تصور میشود. فقط کافی است از ابزار مناسب استفاده شود. برای پیدا کردن کار روشهای خیلی زیادی وجود دارد. برای اینکه بهترین کار با توجه به علاقه و نیازتان پیدا شود. باید از همهی روشهای موجود استفاده کنید تا در آخر قدرت انتخاب بین بهترینها را داشته باشید.
روشهای موجود:
از طریق اینترنت
روشهای کلاسیک
(نشریات و روزنامه ها,اقوام و آشنایان,پارتی و رابطه و…….)
از طریق کاریاب
وبسایتهای کاریاب
کمپانیها
وبسایت جستجوی کار به وبسایتی میگویند که این امکان را به شما میدهد که کار مورد نظرتان را درآن جستجو کنید.
همچنین این امکان را به شما می دهد که بدون صرف وقت زیاد با استخدام های نواحی مختلف آشنا شوید.
نکته1_ پیدا کردن لیست شرکتهای مربوط به رشته اهمیت ویژه ای دارد, با پیدا کردن لیست شرکتهایی که به رشته شما ارتباط دارند، میتوانید با مراجعه به تک تک این شرکتها (از طریق مکاتبه الکترونیکی یا وبسایت یا پیدا کردن رابطه) شانس پیدا کردن کار مناسب برای خودتان را بالا ببرید. همچنین میتوانید راجع به این شرکتها تحقیق کرده و شرکت متناسب با هدفهایتان را پیدا کنید.
نکته2_ پیدا کردن لیست شغلهای جدید: با پیدا کردن لیست شغلهای جدید یک شرکت (job openings) میتوانید با تقاضا برای آنها کار مورد نظرتان را بدست آورید.
ارتباط مستقیم با کارمندان:
بهترین روش پیدا کردن کسی است که خود در شرکت مورد نظر کار می کند. برای تماس حاصل کردن با این شخص می توانید با جستجوی اسمش روش تماسی با او پیدا کنید. به او پیغام بدهید و از اینکه آیا دنبال کارمند جدید هستند یا خیر آگاهی پیدا کنید.
کنفرانس:
کنفرانسهای مختلفی که در زمینه های مختلف و در مکانهای مختلف برگزار میشنود جایگاه بسیار خوبی برای پیدا کردن رابطه و آشنا شدن با بازار کار مربوطه است.
استاد دانشگاه:
اگر دانشجو هستید حتما برای پیدا کردن کار به استاد راهنما یا هر استادی که می شناسید برای پیدا کردن کار مراجعه کنید. اساتید دانشگاه معمولا در بازار کار آشنا دارند و می توانند شما را به کارفرماها معرفی و توصیه کنند.
دوست و آشنا:
برای پیدا کردن کار به دوستان و آشنایان خود، به خصوص آنها که در زمینه تخصصی شما کار میکنند مراجعه کنید. اگر رزومه شما توسط فردی که در شرکت مد نظرتان کار می کند به کارفرما برسد در روند کاری شما تاثیر بسزایی دارد. همچنین کارمندان یک شرکت از همه زودتر متوجه می شوند، شرکتشان به نیرو کاری جدید نیاز دارد یا نه.
کاریاب, به کسی می گویند که با شرکتهای مختلف در زمینه تخصصش قرار داد دارد که برایشان کارمند مناسب پیدا کند. کاریاب ها از طریق آشنایان و روابط، وبسایتهای جستجوی کار، ایمیل و غیره افراد را پیدا می کنند و سپس با آنها تماس میگیرند و کار مورد نظر را معرفی می کنند. شما برای اینکه کاریابها را پیدا کنید چند روش دارید.
- در گوگل جستجو کنید و سعی کنید رزومه خود را به آژانس مربوط به مهارتتان بفرستید.
-از دوستان و آشنایانتان که با کاریابها ملاقات کرده اند، اطلاعاتشان را گرفته و مستقیما با آنها تماس بگیرید.
توجه داشته باشید که کاریابها بسیار مایلند که حلقه آشنایانشان بزرگ و بزرگتر شود و بنابرین حتما در شبکه اجتماعی خود آنها را اضافه کنید و حتما از طریق ایمیل یا تلفن یا شخصا با آنها تماس بگیرید.
نویسنده: مديريت
تاریخ: چهارشنبه 7 تير 1391 |
rss
|
نظرات (0)
|مشاهده : 18394 |



